Bilservice

Förr i tiden skulle man kunna säga att ägandet av en bil var ett privilegie, främst med tanke på att det var en sådan revolutionerande uppfinning men också med tanke på att alla inte hade råd med den förr. Idag är bil mycket enklare att skaffa och det märks kanske främst på att en hel del har två eller fler bilar per familj, även om det kanske bara behövs en eller två. Ägandet av bil har helt enkelt blivit allt vanligare och kanske allt viktigare, vilket också gör att utbudet behövt utvecklas i samma takt. Nu för tiden uppstår inte bara nya bilmärken, utan även nya modeller som gör att bilmarknaden ständigt utvecklas. Efterfrågan och krav på miljövänligare eller ”grönare” bilar har också stärkts. I takten med all denna utveckling, behöver såklart även experter, mekaniker och liknande hela tiden uppdatera sig om vad som gäller för en viss bil eller en viss modell, för att kunna reparera eller besiktiga bilen så att den rullar som den ska. Att göra årlig bilservice är en viktig del i att sköta bilen och behålla fordonets andrahandsvärde.

Bromsbyte

En av dem viktigaste faktorerna för att en bil ska vara säker är dess bromsar. Bromsarna slits som mycket annat på bilen med tiden, och behöver därför bytas ut regelbundet. Något som också slits då den suger upp fukt vid inbromsningar är bromsvätskan. När det gäller vad som brukar ses som ett vanligt intervall för byten av just bromsar, brukar det vara ungefär 2 år. Med den nya tekniken idag, i form av eldrift finns det nu nya krav på bromsarna, och det går säkert att tänka sig att detta kommer förändras ytterligare i framtiden. Vissa menar att genom den höga energiåtervinningen som sker med motorbromsningen, förbrukas inte de vanliga bromsarna lika mycket vilket har gjort att en del biltillverkare rekommenderar att glidytorna istället tas isär samt rengörs på det sättet. Även att glidytorna smörjs och detta minst en gång per år för att se till att funktionen fungerar som den ska. Som med många andra saker kan det vara svårt att veta när exakt man bör byta eller åtminstone kontrollera sina bromsar. Ett tydligt tecken är däremot om bromsvarningslampan lyser. Två andra tecken är om bromsarna gnisslar eller vibrerar vid inbromsning.

Kamremsbyte

Kamremmen är även den en väldigt viktig del av bilen, och något som kan ge förödande konsekvenser för motorn om den skulle gå sönder. Dess livslängd är olika beroende på vilken bilmodell det gäller, men i servicehandboken finns det en rekommendation från själva biltillverkaren. Däremot bör man komma ihåg att den inte alltid är pålitlig då en bilmodell som rullat ett bra tag kan göra att livslängden är kortare än beräknat, vilket gör att servicehandbokens uppgifter blivit gamla. Vissa rekommenderar att kamrem byts i samband med en del andra komponenter som kan vara påverkade av kamremmen. Exempelvis spann- och löphjulen eftersom att dessa ingår i konstruktionen kring kamremmen. I många bilmodeller drivs vattenpumpen även av kamremmen, vilket gör att det kan vara bra att byta även vattenpumpen vid samma tillfälle.

Hjulinställningar

En hjulinställning görs för att se till att hjulen på fordonet sitter i den optimala positionen enligt specifikationerna från tillverkaren. Denna typ av inställning är mycket viktig för att den säkerställer att den så kallade slitbanan är likadan, alltså att varje hjul slits lika mycket. Detta påverkar i sin tur bränsleförbrukningen positivt då rullmotståndet blir lägre. Tidsintervallet för en hjulinställning är som många andra delar av bilen vartannat år eftersom att en förändring av själva inställningen på hjulet kan ske mycket enkelt. Förslagsvis om man råkar köra upp på en trottoarkant eller över en grop. Något så enkelt som slitage kan som sagt också påverka.

Oljebyte

Vid ett oljebyte så byts både filter och oljan ut. Livslängden för oljan är begränsad, så när den blivit sliten minskar dess smörjegenskaper vilket i sin tur gör att slitaget på motorn ökar. Anledningen till att oljan slits är på grund av att den absorberar fukt vilket gör att den inte smörjar lika bra. Liksom andra delar på bilen finns det två kriterier som bestämmer när byte av olja bör ske; körsträcka och tid. Här är det den som inträffar först som avgör när du ska byta. Intervallen är dock olika beroende på vilket olja och motor som används på din bil. I instruktionsboken står det mer information eller så kan du kontakta din närmaste verkstad.

Försäkring och garantier efter bilservice

Assistansförsäkring

En assistansförsäkring för bilen ger hjälp vid olika typer av problem eller olyckor som kan uppstå med bilen. Den vanligaste formen av assistansförsäkring är bogsering och transport till närmaste verkstad vid bilhaveri eller motorfel. Det kan också innebära hjälp vid platta däck, låsproblem eller om bilen blir stulen. Assistansförsäkringar varierar dock från försäkringsbolag till försäkringsbolag och det är viktigt att läsa igenom villkoren noga för att förstå vad som ingår i försäkringen. Vissa assistansförsäkringar erbjuder t.ex. hjälp vid övernattning eller hyrbil vid bilhaveri eller motorfel. Andra kan erbjuda hjälp vid bilproblem i utlandet eller vid transport av personer eller saker. Det är också viktigt att kontrollera om assistansförsäkringen gäller för alla förare eller bara för den som är försäkrad på bilen. Och om det finns någon begränsning i antalet gånger man kan använda assistansförsäkringen per år.

Garanti efter bilservice

En bilservice innebär vanligtvis en genomgång av bilens olika system och komponenter för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Detta kan inkludera oljebyten, kontroll av bromsar, däck, belysning och mer.

När man får sin bil servad hos en verkstad, brukar det ofta finnas en garanti som täcker eventuella fel eller problem som upptäcks under eller efter servicen. Denna garanti kan variera beroende på verkstaden och servicepaketet man väljer. Vanligtvis är garantitiden från ett par dagar till ett par veckor efter servicen. Om ett fel upptäcks under garantitiden, bör man kontakta verkstaden för att få det fixat. Det är viktigt att man sparar alla kvitton och dokumentation relaterade till servicen för att kunna hävda garantin om det behövs. För att få garanti efter en bilservice är det vanligtvis nödvändigt att man väljer en auktoriserad verkstad, d.v.s en verkstad som är godkänd av bilens tillverkare eller importör. Dessa verkstäder har ofta en högre kompetens och utbildning för att kunna utföra service och reparationer på en bil och därför kan de ofta erbjuda en längre garantitid. Det finns också vissa krav för att kunna hävda garantin. Det kan innebära att man måste ha utfört regelbundna serviceintervaller på bilen enligt tillverkarens rekommendationer. Detta kan innebära att man måste ha utfört service på bilen vid föreskrivna intervaller och med originaldelar. Man kan också behöva visa upp serviceboken där alla serviceintervaller är dokumenterade för att kunna hävda garantin. Det är också viktigt att man inte har utfört modifieringar eller ändringar på bilen som kan ha påverkat dess prestanda eller skickat. Dessa ändringar kan göra att garantin inte gäller.

Olika typer av garantier

Det finns olika typer av garantier som kan erbjudas vid bilservice. Några vanliga exempel är:

  1. Delgaranti: Detta är en garanti som endast täcker specifika delar eller komponenter som bytts ut under servicen. T.ex. om en verkstad byter ut bilens vattenpump under servicen, kan de erbjuda en garanti på vattenpumpen för en viss tid.
  2. Arbetsgaranti: Detta är en garanti som täcker arbetet som utförts under servicen. Om det uppstår problem med bilen som är relaterade till arbetet som utförts under servicen, kan man hävda garantin för att få det fixat gratis.
  3. Garanti på utfört arbete: En verkstad kan erbjuda garanti på det arbete som utförts under servicen under en viss tid. T.ex. om bilen börjar läcka olja efter ett oljebyte kan man hävda garantin för att få det fixat utan kostnad.
  4. Drivmedelsgaranti: Vissa verkstäder erbjuder garanti på drivmedel som används under servicen. T.ex. om en bil börjar ryka efter ett oljebyte kan man hävda garantin för att få det fixat utan kostnad.

Våra tjänster

Vid det här laget vet ni säkert redan om att en bilservice vanligtvis innebär en kontroll av bilens olika system och komponenter för att säkerställa att allt fungerar som det ska. I tidigare inlägg har det bland annat nämnts bromsbyte, kamremsbyte och liknande, men det finns såklart många fler delar och tjänster som en bilservice kan inkludera. Exempelvis kontroll av bilens elektronik (ABS, airbag osv.), bilens chassi, fjärrstyrning, byte av filter på bilen och många fler.

Vätskor på bilen

Något som kanske däremot är mindre känt är antalet vätskor som faktiskt finns i bilen och som även dem behöver kontrolleras. Vätskorna är viktiga för att bilens olika system ska fungera som dem ska, och nedan listas några vätskor:

  1. Kylarvätska: Denna vätska används för att hålla bilens motortemperatur nere genom att hålla kylsystemet i funktion.

2. Bromsvätska: Denna vätska används i bilens bromssystem för att öka trycket och därmed bromskraften.

3. Transmissionolja: Denna vätska används i bilens transmissionssystem för att smörja och skydda mekanismen.

4. Motorbränsle: Denna vätska är bränslet som används för att driva bilens motor.

5. Kupévätska: Denna vätska används för att rengöra och desinficera bilens interiör, så som luftkonditionering, luftrenare.

6. Servoolja: Denna vätska används i bilens styrenhet för att hjälpa till att styra bilen.

7. Batterivätska: Denna vätska används i bilens batteri för att hålla det i bra skick och säkerställa att det har tillräckligt med ström.

Motorolja

En vätska som inte nämndes ovan men som är extremt viktig för bilen, är motoroljan. Motorolja är en viktig vätska på en bil eftersom det smörjer och skyddar motorn genom att hålla rörliga delar i rörelse och hålla temperaturen nere. Det finns olika typer av motorolja, varav de vanligaste är mineralolja, syntetisk olja och halvsyntetisk olja . Mineralolja är den billigaste formen av motorolja och är vanligtvis gjord av råolja. Halvsyntetisk olja är en blandning av mineralolja och syntetisk olja, och syntetisk olja är gjord av kemiskt framställda ingredienser. Det är viktigt att använda rätt typ av motorolja för bilens specifika motor. Det rekommenderas att kolla bilens manual eller fråga en verkstad för att veta vilken typ av motorolja som passar bilen bäst. Det är också viktigt att kontrollera motoroljans nivå regelbundet och byta ut den enligt tillverkarens rekommendationer. Motoroljan kan förlora sin smörjande effekt med tiden och kan också samla damm och smuts, vilket kan orsaka skador på motorn. Byta ut motoroljan regelbundet hjälper till att säkerställa att motorn fungerar på ett optimalt sätt och förlänger dess livslängd.

Byte av motorolja

Ett byte av motorolja innebär att man byter ut den gamla oljan som finns i motorn mot ny olja. Detta bör göras regelbundet för att hålla motorn i gott skick och förlänga dess livslängd. Hur ofta man bör byta olja varierar beroende på bilmodell och körvanor, men det brukar rekommenderas att man byter den minst varje 3 000 till 7 000 km eller vartannat till vart tredje år, beroende på vad som gäller för just din bil. Det är också viktigt att använda rätt typ av olja för din bil, det står i bilens manual vilken typ det är.

AdBlue

AdBlue är en vätska som används i dieselmotorer för att minska utsläppen av kväveoxider (NOx). Det är en lösning av urea och destillerat vatten som sprutas in i avgasströmmen före avgaskatalysatorn. När AdBlue sprutas in i avgasströmmen reagerar det med kväveoxiderna och omvandlar dem till kväve och vatten, vilket minskar utsläppen av NOx. AdBlue är en viktig del av teknologin som kallas SCR (Selective Catalytic Reduction), som är en av de vanligaste metoderna för att minska utsläppen av NOx från dieselmotorer. AdBlue är en viktig del av att uppfylla Euro 6-emissionskraven, och denna vätska bör fyllas på regelbundet, kolla din bil manual för mer information.

Byte av AdBlue

Att byta AdBlue i bilen innebär att man fyller på AdBlue-vätskan i bilens tank. Tanken för AdBlue finns vanligtvis bredvid bränsletanken och det är liknande att fylla på AdBlue som att fylla på bränsle. Det är viktigt att använda en kvalitetssäkrad AdBlue-produkt, för att säkerställa att bilens SCR-system fungerar optimalt. Det är viktigt att kolla din bil manual för att veta när det är dags att byta AdBlue, det kan variera mellan olika bilmodeller och det är också vanligt att bilen har en varning på instrumentpanelen som visar när det är dags att fylla på AdBlue. Det är också viktigt att inte låta AdBlue-nivån sjunka för lågt eftersom det kan skada bilens SCR-system och orsaka onödiga reparationskostnader.

Allmänt om bilservice

En bilservice är en periodisk underhållskontroll av en bil där olika delar av bilen kontrolleras, rengörs och repareras om det behövs. En bilservice inkluderar vanligtvis en kontroll av olja, kylarvätska, bromsvätska, bränslefilter, luftfilter, tändstift, däcktryck och annan utrustning. Serviceinspektionen syftar också till att upptäcka eventuella problem eller potentiella problem med bilen innan de blir allvarliga och dyra att reparera. Bilservice kan utföras av en bilmekaniker eller på en bilservice verkstad. Det finns olika typer av bilservice, som regelbunden service, större service och service utöver det vanliga.

Varför behövs en bilservice

Det finns flera skäl till varför bilservice är viktigt:

  1. Förebyggande underhåll: Bilservice är en viktig del av förebyggande underhåll, vilket innebär att man kontrollerar och underhåller olika delar av bilen för att förhindra problem och förlänga bilens livslängd.
  2. Säkerhet: Bilservice hjälper till att säkerställa att bilens olika system och komponenter fungerar som de ska, vilket minskar risken för olyckor och bilhaverier.
  3. Effektivitet: Genom att regelbundet utföra bilservice kan man säkerställa att bilens olika system och komponenter fungerar på ett optimalt sätt, vilket kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen och förbättra bilens prestanda.
  4. Miljö: Bilservice hjälper till att säkerställa att bilen inte utsöndrar onödiga avgaser eller skadliga ämnen, vilket kan hjälpa till att skydda miljön.
  5. Garanti och försäkring: Många bilmärken och bilmodeller kräver regelbunden service för att garantin ska gälla och det kan också vara en förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla.
  6. Förhindra dyra reparationer: Genom att regelbundet utföra bilservice kan man upptäcka och åtgärda problem innan de blir allvarliga och dyra att reparera.

Genom att regelbundet utföra bilservice kan man säkerställa att bilen fungerar säkert och effektivt, samtidigt som man förlänger bilens livslängd och minskar risken för dyra reparationer.

Konsekvenser om en bilservice ej utförs

Det finns nästan ingen anledning till att inte utföra en service på sin bil, då konsekvenserna kan bli kostsamma och enorma. Dessa är raka motsatsen till fördelarna av en service, och här kommer en mer specifik lista på konsekvenser som kan uppstå om en bilservice ej utförs:

  1. Ökad risk för bilhaverier: Genom att inte utföra bilservice kan man missa potentiella problem med bilen, vilket kan leda till bilhaverier eller olyckor.
  2. Förkortad livslängd på bilen: Bilservice är en viktig del av förebyggande underhåll och genom att inte utföra bilservice kan man förkorta bilens livslängd.
  3. Ökad bränsleförbrukning: Genom att inte utföra bilservice kan man missa problem med bilens olika system och komponenter, vilket kan leda till ökad bränsleförbrukning och därmed högre bränslekostnader.
  4. Förlorad garanti eller försäkring: Många bilmärken och bilmodeller kräver regelbunden service för att garantin ska gälla och det kan också vara en förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla.
  5. Dyrare reparationer: Genom att inte utföra bilservice kan man missa problem med bilen, vilket kan leda till att problemet förvärras och blir dyrare att reparera.
  6. Miljöpåverkan: Bilen kan släppa ut mer skadliga ämnen till miljön om den inte servas regelbundet.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer och att utföra bilservice enligt schemat, för att undvika problem och förlänga bilens livslängd. Det kan också vara en bra idé att ha bilen undersökt av en mekaniker om man märker något ovanligt med bilens prestanda eller beteende.

När ska bilen in på service

Det finns flera tecken på att det är dags att serva bilen. Det vanligaste tecknet är att det är dags för den planerade servicen enligt tillverkarens rekommendationer. Dessa rekommendationer finns oftast i bilens bruksanvisning eller i serviceboken. Andra tecken på att det är dags att serva bilen kan vara att oljan eller kylvätskan är mörk eller fylld med skräp, att bilen drar till ena sidan eller att det låter konstigt när man kör. Det är också viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet och att byta olja och filter enligt tillverkarens rekommendationer. När bilen ska servas kan också bero på under vilka förhållanden bilen körs. Vanligtvis rekommenderar tillverkaren en service varje 12 000 till 20 000 mil eller ett år, vare sig vilket som inträffar först. Men det kan variera beroende på bilmodell och är bäst att kontrollera i bilens bruksanvisning eller servicebok för att få en exakt tidpunkt för planerad service. Det finns också specifika serviceintervaller för olika delar av bilen såsom oljebyten, kontroll av bromsar, kontroll av bilens ljus, kontroll av luftfilter, kontroll av avgassystem, kontroll av kylvätskenivå etc. Dessa bör utföras enligt tillverkarens rekommendationer. Det är också viktigt att vara uppmärksam på eventuella problem eller ovanliga ljud eller vibrationer från bilen, och att ta det till en verkstad för kontroll om sådana företeelser uppstår.

Renault bilservice

Service, eller besiktning är något som inte går att undvika om du har bil. Har man tur handlar det dock oftast om en obligatorisk besiktning och inte på grund av något fel som uppstått på bilen. Eftersom att service på bilar oftast är väldigt kostsamma är det därför väldigt oturligt om din bil gång på gång behöver genomgå en reparation eller service. Service och besiktningen brukar kunna ses som bra komplement till varandra, eftersom att den ena (bilbesiktning) avgör om du får använda och köra bilen medan den andra upptäcker och åtgärdar eventuella fel innan de inträffar. En regelbunden bilservice kan dessutom vara fundamental för att olika garantier och/eller försäkringar ska kunna gälla fullt ut. Följer du de regelbundna intervallerna för service får du den angivna ersättningen, och tvärtom får du minskad eller till och med ingen ersättning om bilen kommer till skada. På exempelvis Renault bilar finns det två olika intervall, och bilen behöver servas när en av dessa två uppnås. Den ena innebär service varje år, eller när bilen åkt ungefär 30 000 kilometer, alltså 3000 mil. Bilen behöver alltså servas när en av dessa två sker.

Generellt för Renault

Renault bilarna är även beroende av ett schema, ett så kallat A- och B-serviceschema. Den så kallade A-tjänsten är den som gäller först, och innefattar byte av kabinfilter. Detta filter kan också kallat för pollenfilter och dess funktion är att säkra att luften som kommer utifrån och in i bilen är frisk och ren. Alltså skyddar detta filter bilen mot olika föroreningar och kan dessutom neutralisera bakterier. B-tjänsten, som sker efter den första, omfattar byte av oljefilter och olja. Oljans uppgift är att smörja samt föra bort partiklar, och oljefilter har i sin tur uppgift att rena just oljan. Anledningen till att detta filter behöver bytas regelbundet är för att det samlas små partiklar i form av sot och metall i just detta filter. Genom att följa dessa servicescheman och intervallen för service på din Renault garanterar du inte bara att bilen rullar som den ska, utan även att den även får ett gynnsamt andrahandsvärde.

Det som krävs innan service

Innan en service utförs på din Renault finns det vissa saker som behöver säkerställas. Exempelvis att fordonets underhållsprogram följs, och en del av den är att kontrollera kamremmen. Denna sitter i motorns framkant och synkroniserar axlarna i motorn så att driftscyklerna i själva motorn sker på ett koordinerat sätt. För att kamremmen ska bytas ut behöver din Renault vara äldre än sex år gammal eller ha kört upp till 160 000 kilometer.

Renault serviceavtal

Om du har en Renault eller kanske funderar på att köpa en finns det något som heter serviceavtal. Vad det innebär är att du varje månad betalar en fast avgift för att säkerställa att din bil är i bästa skicket och i sin tur även säkra ett bättre värde för bilen i andra hand. Detta avtal går att teckna ett lokalt eller nationellt serviceavtal hos din återförsäljare och med ett så kallat ”Renault Renew” kan du få ett nationellt serviceavtal där du kan serva din bil hos en auktoriserad Renaultverkstad runt i hela landet. Ett ”Renault Renew” avtal går att teckna på de flesta av Renaults personbilar som är mellan ett till fem år gamla och har kört en maxsträcka på 10 000 mil. Beroende på fordonets ålder tecknas antingen ett 24 eller 48 månaders avtal.